Hoe worden goudbaren gemaakt?

Wat komt er allemaal kijken bij het produceren van goudbaren en zilverbaren? In dit artikel beschrijven we de verschillende stappen die nodig zijn om van oude sieraden, munten en baren weer nieuw beleggingsgoud te maken. Het smelten en zuiveren van goud is in de basis al eeuwen lang hetzelfde gebleven, maar dat door nieuwe productietechnieken gebeurt dat steeds nauwkeuriger, veiliger en milieuvriendelijker. Een rondleiding door de smelterij.

Inname sloopgoud

Het ruwe materiaal waarmee we het smeltproces beginnen is sloopgoud, dat voornamelijk bestaat uit oude kettingen, ringen, armbanden en dergelijke die door juweliers worden ingekocht. Maar er kunnen ook gouden munten, penningen en dergelijke bij zitten. Het aangeleverde sloopgoud wordt eerst gewogen, zodat de juwelier kan controleren dat al het sloopgoud goed is aangekomen bij de smelterij.

Alle goudbaren die bij deze smelterij van de band rollen en die we als Goudstandaard verkopen vinden hun herkomst in sloopgoud uit Nederland, Duitsland en België. De goudbaren die u bij ons koopt zijn dus duurzaam en met oog voor het milieu geproduceerd.

Goud smelten

Zodra het gewicht aan sloopgoud is vastgelegd wordt de zak naar de smeltoven gebracht. In het geval van deze smelterij is dit een gasoven, fijnmetalen worden gesmolten in een inductieoven die hitte opwekt met magnetische straling. Naast het sloopgoud gaat er ook een hoeveelheid borax en soda in de oven, omdat daarmee het vuil van het metaal gescheiden kan worden. Denk aan huidresten, vet en andere resten die in het vuile goud zitten.

Zodra het mengsel gesmolten is wordt deze uitgegoten in een stalen gietvorm. Dit materiaal is hier zeer geschikt voor, omdat het erg goed bestand is tegen hitte. Om te voorkomen dat het gesmolten goud vast blijft zitten aan de gietvorm wordt er eerst met een speciale brander een laagje roet aangebracht. Daarna wordt het vloeibare sloopgoud in de gietvorm leeg gegoten.


Goud kopen

Hoe weet u dat u de hoogste kwaliteit goud en de hoogste kwaliteit zilver koopt? De ene goudbaar, zilverbaar, gouden- of zilveren munt is de andere niet. Al willen sommige edelmetaalhandelaren hun cliënteel dat wel doen geloven. Er is als eerste belangrijk punt wel degelijk een verschil tussen een nieuwe baar of munt tegenover een gebruikte. Veelal merkt de klant dit pas wanneer hij zijn fysiek aangekochte stukken later weer wil verkopen. Ons advies is, wanneer u een aankoop overweegt en prijzen gaat vergelijken, u er zich van vergewist dat u niet de prijzen vergelijkt van oude tegenover nieuwe producten. Dit kan u later bij levering, of verkoop van uw producten teleurstellingen en frustraties besparen. De Europese GoudStandaard verkoopt en levert ENKEL nieuwe baren en munten. Dus enkel de hoogste kwaliteit goud en de hoogste kwaliteit zilver.

Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.